ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ.!

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17/10/2013
ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00μμ.
(στάση μετρό «Μέγαρο Μουσικής»)
Μαζί με τα κοινωνικά ιατρεία, τις γυναικείες, τις ανθρωπιστικές, μεταναστευτικές και κοινωνικές οργανώσεις απαιτούμε να ανοίξει όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στους δοκιμαζόμενους ανασφάλιστους συμπολίτες και συμπολίτισσες  μας.

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ!
 
ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ.!

Η γέννα δεν είναι εμπόρευμα!
     
Η γέννα είναι δικαίωμα!

Η γέννα δεν είναι προνόμιο
για τούς πλούσιους!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τρόμο και ανασφάλεια μας προκαλεί  η φωτογραφία με την  νεαρή Μεξικάνα, που γέννησε  στο προαύλιο του νοσοκομείου μόνη και εντελώς αβοήθητη, ενώ φυσικά στο μωρό της δεν παρασχέθηκαν οι απαιτούμενες φροντίδες.


Γιατί δεν είχε να πληρώσει!

Τρόμο και για τη ζοφερή προοπτική της δικιάς μας ζωής. Η κυβέρνηση στο Μεξικό δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να  προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και περικοπές στην υγεία σαν κι αυτές που έχουμε ήδη συνηθίσει στην Ελλάδα!

  Και πράγματι, σήμερα στην χώρα μας, οι φτωχές και ανασφάλιστες γυναίκες αν θελήσουν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους σε δημόσιο μαιευτήριο, θα επιβαρυνθούν με δυσβάστακτα ποσά: 600 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και 1200 ευρώ για καισαρική τομή, 1200 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό για ανασφάλιστες μετανάστριες και 2400 για καισαρική τομή αντίστοιχα. Και δίχως να συνυπολογιστούν σε αυτά, τα έξοδα των επισκέψεων στους γιατρούς σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και  των προγεννητικών εξετάσεων που χρεώνονται. Πολλές γυναίκες φτάνουν στον τοκετό χωρίς να έχουν εξεταστεί από γιατρό!
  Σαν να μη φτάνουν αυτά, διοικήσεις νοσοκομείων απειλούν να μη  δίνουν εξιτήριο αν δεν πληρώσουν  οι ανασφάλιστες ή αν δεν δώσουν  κάποιο ΑΦΜ για να τις τα χρεώσουν με δόσεις στη φορολογία.
  Όταν δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το τοκετό τις κυνηγάει η εφορεία και απειλούνται με κατάσχεση των υπαρχόντων τους.

Αλλά υπάρχουν και χειροτέρα! 
  Με διπλά νοσήλια χρεώνονται «…μη Έλληνες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών…», δηλαδή προβλέπεται διπλασιασμός του ήδη δυσβάστακτου ποσού για τον τοκετό και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  για τις συνήθως πιο φτωχές του κόσμου, τις ανασφάλιστες ή χωρίς χαρτιά μετανάστριες και πρόσφυγες.

  Μα, δεν είναι αδιανόητο να ζητάνε χρήματα από μια γυναίκα που δεν έχει καν μόνιμη στέγη;

  Αποτέλεσμα: Πολλές  φεύγουν κυριολεκτικά νύχτα με το μωρό  στα χέρια από τα νοσοκομεία προκειμένου να μην καταβάλουν νοσήλια, παρά το γεγονός πως οι διοικήσεις δεν χορηγούν πιστοποιητικό γέννησης σε περίπτωση που δεν έχει εξοφληθεί το νοσοκομείο.

  Παιδιά χρεωμένα από την πρώτη μέρα της ζωής τους, παιδιά φαντάσματα, αδήλωτα, που γεννιούνται, αλλά δεν υπάρχουν.

Αυτό δεν το δεχόμαστε!

ΑΙΤΗΜΑΤΑ:

•  Κατάργηση της εγκυκλίου (Υ4α/οικ 93443/11/ 18-8-2011) που περιορίζει την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας μόνο σε επείγουσες καταστάσεις, για ανασφάλιστους/ες, μετανάστες/ριες και πρόσφυγες χωρίς χαρτιά.

•  Να μη μεταφέρονται  τα απλήρωτα νοσήλια στην εφορεία.

•  Κατάργηση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β 3096 23-11-2012), σύμφωνα με την οποία είναι υποχρεωμένοι/ες να πληρώσουν διπλά νοσήλια οι ανασφάλιστοι/ες ή χωρίς χαρτιά μετανάστες/τριες.

•  Κατάργηση του ά. 84 παρ. 1 Ν. 3386/2005, που υποχρεώνει δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, θεραπευτήρια και κλινικές να μη παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, διώκοντας πειθαρχικά και τιμωρώντας όσους/όσες προσφέρουν ιατρική φροντίδα.

Ας φωνάξουμε όλοι και όλες μαζί
«Οι Άνθρωποι πάνω από το χρήμα!».

•  Άμεση αναστολή της αποπληρωμής του χρέους!

•  Τα λεφτά των τοκοχρεολυσίων να πάνε αμέσως στην υγεία, στη παιδεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στο περιβάλλον και στο πολιτισμό!

«Καμπάνια για τα δικαιώματα των γυναικών στην Υγεία, στα Σεξουαλικά
και Αναπαραγωγικά δικαιώματα»

Για επαφή:
Σοφία Τζιτζικιού, 6947895804, sofarmacist@hotmail.com
Κατερίνα Στυψανέλλη, 6932723953, kstyps@gmail.com