Πλειστηριασμοί: Αυτο-οργάνωση και αντίσταση

Ο αριθμός των επιλογών νομικής αντίδρασης απέναντι στους πλειστηριασμούς είναι αρκετά περιορισμένος και, ειδικά, στις περιπτώσεις που απαιτείται η προσφυγή στα δικαστήρια (βλ. ανακοπή, αίτηση για υπερχρεωμένα), ο οφειλέτης επιβαρύνεται επιπλέον με σημαντικό ύψος εξόδων. Επομένως, σε καμία περίπτωση η νομική οδός δεν μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική λύση για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των πλειστηριασμών.

- Αυτοργάνωση της κοινωνίας με ομάδες ενημέρωσης, οργανωμένες δράσεις καταγγελίας κυβέρνησης και τραπεζών, άμεσης υποστήριξης στους πληττόμενους.

- Οργανωμένες δράσεις διαμαρτυρίας μπορούν να πραγματοποιούνται σε συνεργασία με φορείς κοινωνικών στρωμάτων που επίσης πλήττονται ή και είναι σε κινητοποίηση και με εργατικά σωματεία και τοπικές ομάδες πρωτοβουλίας. Είναι σημαντικός ο συντονισμός ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων, καθώς η φτωχοποίηση και η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής.

Τα παραδείγματα επιτυχημένων παρεμβάσεων αντίστασης όλο και αυξάνονται: Πέραμα, Καμίνια, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Ηράκλειο Κρήτης, Μυτιλήνη, Πύργος Ηλείας… Λαϊκές συνελεύσεις από πολλές γειτονιές μαζί με τις επιτροπές αγώνα «Δεν πληρώνω» έχουν δημιουργήσει ειδική ομάδα (Συντονισμός Συνελεύσεων Αττικής) για τους πλειστηριασμούς. Μέχρι σήμερα έχουν παρέμβει σε αρκετές περιπτώσεις αλλά και προετοιμάζονται με ενημερωτικά φυλλάδια, ομιλίες, ομάδες περιφρούρησης για την αντιμετώπιση των πλειστηριασμών. Ήδη λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης (τηλ. 211-800.20.25). Σε ορισμένες περιοχές έχουν δημιουργηθεί εθελοντικές ομάδες υποστήριξης υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε συνεργασία με τον Δήμο, όπως για παράδειγμα στο δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις σε γειτονιές και πόλεις της Ελλάδας. Ομάδες που ενεργοποιούνται στο ζήτημα συναντιούνται σε μια κοινή πρωτοβουλία ενάντια στους πλειστηριασμούς και συντονίζουν τη δράση τους, ενώ έχουν συγκεντρωθεί  πάνω από 100.000 υπογραφές για την παράταση της προστασίας ενάντια στους πλειστηριασμούς με πρωτοβουλία της ΕΚΠΟΙΖΩ.