Διακήρυξη για την επερχόμενη θύελλα πλειστηριασμών από την πρωτοβουλία "Πλειστηριασμοί-Stop"

Μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής της πολιτικής της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης» που επέβαλαν διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις κατ΄ επιταγή και των ξένων δανειστών, και η οποία υποτίμηση ακολούθησε μια μεθοδευμένη επί σειρά ετών φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, έφτασε η ώρα να μας αρπάξουν και το τελευταίο μας αποκούμπι, το σπίτι μας. 

Αφού επέβαλαν απαξίωση της εργασίας, λεηλέτησαν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, πετσόκοψαν το κοινωνικός κράτος, έκαναν φορολογικό γιουρούσι σε κάθε νοικοκυριό, έφτασαν να μας αρπάζουν ξεδιάντροπα πλέον όχι μόνο τις λίγες αποταμιεύσεις μας αλλά και τα σπίτια μας. Το κράτος από τη μια, οι τράπεζες από την άλλη. 

Αυτή η αρπαγή αποκαλύπτει ξεκάθαρα τόσο το πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού όσο και τις προθέσεις του. Θέλουν τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας για να εξοφλήσουν το χρέος τους προς τους δανειστές των. Αυτούς που μέσω της φάμπρικας των κρατικών χρεών και της φούσκας των χρηματηστηριακών παιγνιδιών συσσώρευσαν αμύθητα κέρδη, δεκαπλάσια του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτά τα κέρδη τώρα ζητούν να αποκτήσουν έγγειο αξία, αρπάζοντας ό,τι με κόπο και στερήσεις έχουμε αποταμιεύσει. 

Να ενημερωθούμε 

Από τις αρχές του 2014 καταργήθηκε οριστικά κάθε προστατευτική διάταξη που θεσπίστηκε το 2008 λόγω της επερχόμενης κρίσης και με την οποία διασφαλιζόταν το σύνολο σχεδόν της περιουσίας μας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πια εκτός από τη κύρια κατοικία, τα εξοχικά, τα πατρικά, τα κάθε είδους ακίνητά μας. Και επί πλέον ετοιμάζονται να βάλουν χέρι και σε κάθε ευεργετική διάταξη του νόμου Κατσέλη, επιβάλοντας περιορισμούς στην εφαρμογή του. 

Αντί αυτών μας σέρβιραν την «προστασία» του νόμου Χατζηδάκη που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2013 που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς μιας και οι δήθεν προστατευτικές του διατάξεις θα ισχύσουν για όσους μέχρι τις 28 Φλεβάρη ή μέσα σε δύο μήνες από την επίδοση διαταγής πληρωμής υποβάλουν «υπεύθυνη δήλωση» προς την τράπεζά τους προκειμένου με πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και εξευτελιστικές για την αξιοπρέπεια κάθε οφειλέτη διαδικασίες, να διασώσουν την κύρια κατοικία τους μέχρι τέλους του 2014. 

Ταυτόχρονα συστάθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους που σύφωνα με το νόμο ορίζει με απόφασή του τις αρχές του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και καθορίζει κάθε χρόνο το ύψος των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», έτσι από το 2015 θα ρυθμίζονται μόνο οφειλές όσων: 

1. «Είναι συνεργάσιμοι» με τις τράπεζες και διαθέτουν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός του για την απομείωση της οφειλής, ποσό που θα καθορίζεται με κριτήριο τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». 

2. Τηρούν όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και που καθιστά τον κάθε οφειλέτη ζητιάνο της φιλευσπλαχνίας των τραπεζών αλλά ταυτόχρονα «υπάκουο» και φοβισμένο πολίτη. 


Κοντά στις τράπεζες εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε διαδικασίες διεκδίκησης των οφειλών. Γι’ αυτού του είδους τα χρέη δεν προβλέπεται καμιά απολύτως προστασία της στέγης, πέρα από μία δυνατότητα ρύθμισης, κάτω από δυσβάστακτους όρους και προϋποθέσεις. 

Να οργανωθούμε για να αντισταθούμε.

Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των πολιτών έχει βρεθεί στη θέση του οφειλέτη ενώ νέοι οφειλέτες δημιουργούνται καθημερινά απέναντι στις τράπεζες και στο δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) λόγω της φοροεπιδρομής της κυβέρνησης. Η απάντηση μας σε αυτή τη συνολική επίθεση πρέπει να είναι μαζική και άμεση. Και δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που οι καθημερινές μας μικρές νίκες στα ειρηνοδικεία μας διδάσκουν, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την αναβολή πλειστηριασμού σπιτιού στο Χαλάνδρι τον Φλεβάρη. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα: 

α. Στη δημιουργία επιτροπών και συνελεύσεων κατοίκων, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, τόσο για την ενημέρωση των πολιτών που κινδυνεύει η περιουσία τους όσο και για την αποτροπή κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης. 

β. Στο συντονισμό όλων των κινημάτων και των εν γένει κοινωνικών δυνάμεων κατά της γενοκτονίας που συντελείται με τη σχεδιασμένη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, τη ραγδαία διογκούμενη φτωχοποίηση και τα εντεινόμενα ασφυκτικά αδιέξοδα που δημιουργούν σε όλα τα επίπεδα για το λαό. 


Απαιτούμε τώρα: 
- Το πάγωμα όλων ανεξαιρέτως των πλειστηριασμών μέχρι την ολοκλήρωση ενός σχεδίου κοινωνικής μέριμνας για τους "οφειλέτες" και την υλοποίηση της διαγραφής μέρους ή του συνόλου των χρεών στις τράπεζες και το κράτος τους. 

- Την απαγόρευση της πώλησης και μεταφοράς τραπεζικών δανείων σε κερδοσκοπικές διαχειριστικές εταιρείες. 

- Τη θέσπιση δίκαιου φορολογικού συστήματος που κατανέμει τα βάρη με βάση τη συνταγματική επιταγή για συμβολή του καθένα ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα. 

- Την κατάργηση των κεφαλικών φόρων που βαρύνουν ασύμμετρα την ακίνητη περιουσία και με πλασματικές αξίες, ανεξάρτητα από τη φοροδοτική ικανότητα και τη δημιουργία εισοδήματος. 

-Την απαγόρευση των κατασχέσεων για είσπραξη των αντισυνταγματικώς επιβληθέντων φόρων και εισφορών και τη μεταφορά των ασφαλιστικών εισφορών σε ταμείο είσπραξης και στο ΚΕΑΟ. 

-Την ξεκάθαρη συμπόρευση κάθε προοδευτικού πολιτικού ή αυτοδιοικητικού κόμματος/φορέα στον αγώνα μας. 


Οι επερχόμενες εκλογές δίνουν μια ανάσα, η θύελλα θα ξεσπάσει μετά. 
Να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. 


Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop 





Ενημερωθείτε για τις δράσεις μας-συμμετέχετε στον κοινό αγώνα μας ! 
Τηλ.επικοινωνίας: 6971-755712

Πηγή: www.solidarity4all.gr