ΠΑΕ ΠΑΟ Και Εθνική Αστέγων Τίμησαν Τα 100 Χρόνια Από Την «Ανακωχή Των Χριστουγέννων»

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου τίμησαν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η Εθνική Ομάδα Αστέγων, που αποδέχθηκαν με χαρά την πρόσκληση της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ήταν παραμονές Χριστουγέννων του 1914, όταν εν μέσω των μαχών στο Δυτικό Μέτωπο, οι αντίπαλοι στρατιώτες αποφάσισαν να αφήσουν για ένα βράδυ τα όπλα στην άκρη και, κλωτσώντας μια αυτοσχέδια μπάλα, έστελναν μήνυμα υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών. Η νύχτα αυτή, που αποτελεί μία από τις πιο ανθρώπινες στιγμές στην παγκόσμια ιστορία, έμεινε γνωστή ως «Η ανακωχή των Χριστουγέννων». Η Βρετανία, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τιμά την «ανακωχή των Χριστουγέννων» με μια σειρά από παράλληλες ποδοσφαιρικές δράσεις που υλοποιούν οι Πρεσβείες της σε όλον τον κόσμο, στέλνοντας τα διαχρονικά μηνύματα της συμφιλίωσης, της ειρήνης, του αθλητισμού και της αλληλεγγύης (#footballremembers).
Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, η ομάδα του «τριφυλλιού» διέθεσε το προπονητικό κέντρο της στο Κορωπί, όπου υποδέχτηκε την Ελληνική Ομάδα Αστέγων, για μία φιλική ποδοσφαιρική συνάντηση. Οι παίκτες της Εθνικής Αστέγων είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν από κοντά με τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού -μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Λουκ Στιλ, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την Εθνική Αστέγων και τις διεθνείς επιδόσεις της. 

Παράλληλα, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του «Γεώργιος Καλαφάτης», ενώ αντάλλαξαν πάσες και μαζί μηνύματα κατά της φτώχειας, του ρατσισμού και των διακρίσεων, τιμώντας παράλληλα ένα πολύ σπουδαίο ιστορικό γεγονός. Ακολούθησε φιλικό ματς με εντυπωσιακές φάσεις, μεταξύ της Εθνικής Αστέγων και μελών της Βρετανικής Πρεσβείας.

Ο Βρετανός Πρέσβης Τζων Κίττμερ δήλωσε :
«Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2014 τιμήσαμε τα 100 χρόνια από την ‘Ανακωχή των Χριστουγέννων’, την ιστορική αυτή στιγμή αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που ξεχώρισε μέσα στη δίνη ενός άγριου πολέμου. Πιστεύω πως ο αθλητισμός αποτελεί έναν απ’ τους καλύτερους τρόπους για την έκφραση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ευχαριστώ θερμά την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την Εθνική Ομάδα Αστέγων για τη θετική τους ανταπόκριση στο κάλεσμα μας.»

Ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Στράτος Σωπήλης, δήλωσε αναφορικά με την εκδήλωση:
«Εμείς σαν ΠΑΕ Παναθηναϊκός είμαστε πάντοτε αρωγοί σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση. Μια τέτοια κληθήκαμε να υποστηρίξουμε και τώρα. Με χαρά ανοίξαμε τις πόρτες του προπονητικού μας κέντρου στην Εθνική Ομάδα Αστέγων και την Σχεδία, ενώ να είστε βέβαιοι πως θα το ξανακάνουμε όποτε μας χρειαστείτε.»

O δημιουργός Εθνικής Αστέγων & Διευθυντής σύνταξης περιοδικού δρόμου «σχεδία» Χρήστος Αλεφάντης δήλωσε σχετικά:
«Μια μπάλα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» (A Ball Can Change The World) είναι το κεντρικό σύνθημα του διεθνούς αθλητικού και κοινωνικού κινήματος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων, ενεργό μέλος του οποίου είναι και η ελληνική Εθνική Αστέγων. Πράγματι, το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό εργαλείο, ένα μέσο ενεργοποίησης του ανθρώπου, ένας τρόπος να έρθουμε ακόμη πιο κοντά και να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας σε έναν αγώνα κοινό ενάντια στη φτώχεια και σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού. Η εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου στο Κορωπί, όπου τα παιδιά της Εθνικής Αστέγων συναντήθηκαν με τους ανθρώπους της Βρετανικής Πρεσβείας και τους παίκτες του Παναθηναϊκού έστειλε ένα κοινωνικό μήνυμα και ανέδειξε αυτό ακριβώς: πώς το όμορφο, απλό παιχνίδι του ποδοσφαίρου μπορεί και μας ενώνει.»

Σημειώνεται ότι στον ετήσιο διαγωνισμό της FIFA «The Power of Football» (http://www.fifa.com/theclub/games/kia-the-power-of-football/newsid=2303604/index.html), η Εθνική Αστέγων συμπεριλήφθηκε στα τρία κορυφαία κοινωνικάproject του πλανήτη για το 2014, για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί το άθλημα του ποδοσφαίρου στην προσπάθεια για μια καλύτερη κοινωνία. Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org). Στο πλαίσιο του διαγωνισμού Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας «Social Business Excellence Awards 2014», το περιοδικό δρόμου «σχεδία» απέσπασε το βραβείο «Community Impact Award 2014» για τις θετικές επιπτώσεις που έχει σε ολόκληρη την κοινωνία, όπως και το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2014, έναν ετήσιο θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναγνώριση εξαιρετικών επιτευγμάτων και δράσεων σε τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών.

Πηγή: www.shedia.gr