Η Σχεδία Της Ευαισθησίας Και Της Αξιοπρέπειας

Καθόμαστε στη ζεστή αγκαλιά ενός υπερευαίσθητου Άι Βασίλη, αγοράζουμε όχι ό,τι μας αρέσει, αλλά ό,τι μας λένε, δοκιμάζουμε φρουτάκια, στέλνουμε το θείο στο Μουντιάλ, παρακολουθούμε τα παιδιά να κάνουν Τέχνη, ανεβαίνουμε στο σανίδι για μια ξεχωριστή παράσταση, νικάμε το φόβο και περπατάμε στης πόλης τα στενά, συνομιλούμε για τη φιλία και τον έρωτα, αλλά και για την τηλεόραση, στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι σε ένα απρόθυμο σύμβολο. 

«Ο Μπερκίν ήταν παιδί όλων». Ο λόγος για τον 14χρονο «Τούρκο Αλέξη» που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών, κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, το περσινό καλοκαίρι. Ο πατέρας του 14χρονου απρόθυμου συμβόλου Σάμι Ελβάν, μιλάει αποκλειστικά στη «σχεδία» για τον αβάσταχτο πόνο της απώλειας και την παρηγοριά που δίνει η αγάπη του κόσμου.

Είναι μία από τις πέντε συνεντεύξεις που φιλοξενούνται στο νέο τεύχος (#21, Δεκέμβριος 2014) του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Οι ηθοποιοί Ντίνα Κώνστα και Ναταλία Στυλιανού, ο σκηνοθέτης Νίκος Γκεσούλης, η διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης κ. Εύα Σταμάτη είναι οι υπόλοποι… πρωταγωνιστές των συνεντεύξεων.

Στις διπλανές σελίδες ο σκηνοθέτης και φωτογράφος Κώστας Ζυρίνης με τη σύζυγο και συνεργάτη του Ισαβέλλα Μπερτράν μιλούν για την κοινή τους ζωή, ενώ ο συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας και η Τζένη Θεοφανοπούλου από το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής συνομιλούν με αφορμή έναν Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος με θέμα την αλληλεγγύη.

Ένα εκτενές αφιέρωμα στην ελληνική συμμετοχή στο 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, που έγινε στη Χιλή δεν θα μπορούσε να λείπει από το τεύχος. Η ομάδα επέστρεψε φορτωμένη με γκολ και εμπειρίες και οι πρωταγωνιστές περιγράφουν τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν.

Οι μαρτυρίες μαθητών των σχολείων που περπάτησαν το κέντρο της πόλης, γνωρίζοντας τις κοινωνικές δομές και συζητώντας με τους οδηγούς των «Αόρατων Διαδρομών» της «σχεδίας» είναι το θέμα του ρεπορτάζ με τίτλο «Διαδρομές κόντρα στον εφησυχασμό».

Από τις αρχές του 2015, φρουτάκια δεν θα βρίσκουμε μόνο στους πάγκους της λαϊκής και στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Οι «κουλοχέρηδες» στη νέα τους φορεσιά θα κατακλύσουν τον τόπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Τα φρουτάκια της βιτρίνας» περιγράφουν αυτό που συνεπάγεται.

«Η χειραγώγηση της επιθυμίας» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ για το «νευρομάρκετινγκ» και το πώς οι εταιρείες επιδιώκουν να διαμορφώσουν την καταναλωτική μας συνείδηση.

Από το χριστουγεννιάτικο τεύχος, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ένας «υπερευαίσθητος Άι Βασίλης». Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κοινωνικό πρόγραμμα για αυτιστικά παιδιά, που εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό.

Αυτά και άλλα πολλά, σε λέξεις και εικόνες, στο τεύχος #21 της «σχεδίας» (Δεκέμβριος 2014), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου.

Πηγή: www.shedia.gr