Έκκληση για τους Σύρους πρόσφυγες στον Ασύρματο

Την παραμονή των Χριστουγέννων αντιπροσωπεία αριστερών ριζοσπαστικών κινήσεων της Νότιας Αθήνας, μέλη από δίκτυα αλληλεγγύης γειτονικών του Αγίου Δημητρίου περιοχών, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα και η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, επι- σκέφθηκαν τις οικογένειες Σύρων προσφύγων που στεγάζονται προσωρινά στον Ασύρματο, σε χώρο όπου τους φιλοξενούν αλληλέγγυοι από την κατάληψη της Συνέλευσης Κατοίκων Μπραχαμίου.

Οι παραπάνω, εκτός από τρόφιμα και ρούχα που έφεραν, ενημερώθηκαν για τα αιτήματα των προσφύγων και δεσμεύτηκαν να πιέσουν και αυτοί με τη σειρά τους για την ενεργοποίηση της Οδηγίας 2001/55/ΕΚ, έτσι ώστε να εφαρμοσθεί η διαδικασία για την άμεση και προσωρινή προστασία εκτοπισθέντων και τη μετάβασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως οι ίδιοι επιθυμούν.

Για το διάστημα που συνεχίζουν να φιλοξενούνται στο χώρο της κατειλημμένης καφετέριας οι Σύροι συνάνθρωποι μας έχουν ανάγκη από:

- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
- Είδη υγιεινής 
- Ξύλα (για την ξυλόσομπα που θερμαίνει το χώρο)

Μέχρι στιγμής έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση από άτομα και συλλογικότητες, υπάρχει ωστόσο η ανάγκη η όποια ενίσχυση να διευρυνθεί και να προσφερθεί σε σταθερό και καθημερινό επίπεδο.

Για το λόγο αυτό, ως Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου ΠΡΑΞΗ, κάνουμε
έκκληση σε γειτονικά δίκτυα αλληλεγγύης, σε δομές που είναι σε θέση να βοηθήσουν την κατάσταση, σε οποιονδήποτε συνάνθρωπό μας έχει την ευαισθησία και τη δυνατότητα, να βοηθήσει στη συγκέντρωση των παραπάνω ειδών, ώστε οι δοκιμαζόμενοι αυτοί άνθρωποι να μπορέσουν να διαβιώσουν σε ένα πλαίσιο αξιοπρέπειας, για όσο διάστημα χρειαστεί να αναμένουν την έκδοση των αναγκαίων εγγράφων.

Αυτή την Κυριακή στις 16:00 στο πάρκο Ασυρμάτου έχουν προγραμματιστεί δραστηριότητες παιχνιδιού για τα φιλοξενούμενα παιδιά, και για τους ενήλικες συνάντηση με συλλογικότητες και όποιον άλλο ενδιαφέρεται να παραβρεθεί στο χώρο, να γνωρίσει τους ανθρώπους και να συζητήσει μαζί τους. Είναι μια καλή ευκαιρία για τα δίκτυα αλληλεγγύης και άλλες συλλογικότητες να συγκεντρωθούμε στο χώρο και να βρούμε από κοινού τρόπους να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας.