Οι "ταξιδιώτες" του Bruno Catalano



Ο Bruno Catelano είναι Γάλλος καλλιτέχνης. γνωστός για τα μπρούτζινα αγάλματά του. Η εικαστική σειρά "Ταξιδιώτες" μαγνητίζει το βλέμμα και ...ταξιδεύει εσπευσμένα το νου στις χιλιάδες των συνανθρώπων μας που καθημερινά διασχίζουν σύνορα σε στεριά και θάλασσα, φτάνοντας όλο και πιο λειψοί στον προορισμό τους. Μια (μικρή) βαλίτσα κι ένας άνθρωπος (που έχει χάσει ένα κομμάτι του εαυτού του). Ένα ταξίδι με προορισμό τη "σωτηρία" του, όταν το μόνο που θέλει είναι να σωθεί η πατρίδα του... 

"Μια βαλίτσα, ένας άνθρωπος.Την αρπάζει και ορμάει προς το άγνωστο. Εθελούσιο ταξίδι προς έναν ορίζοντα που αγκαλιάζει και θα τον ήθελε αιώνιο, ή ένα ταξίδι βεβιασμένο, περιορισμένο από την εξορία και τις αντιξοότητες, προς εξερεύνηση της ελευθερίας και καθοδηγημένο από την επιβίωση.

Ο ταξιδιώτης του Μπρούνο Καταλάνο είναι ένας άνθρωπος αφημένος στον εαυτό του, ένας άνθρωπος εξωθημένος στο άπειρο του χρόνου και του χώρου. Το σπίτι του δεν είναι πλέον παρά μία βαλίτσα και το είναι του, προοδευτικά θα διαχωριστεί από όλα όσα θεωρούσε αναγκαία, από όλο του το εγώ, το τόσο σοφά κατασκευασμένο από τις κοινωνίες μας. Δεν είναι πια ο άνθρωπος του κόσμου αλλά ο άνθρωπος μέσα στον κόσμο, ακόμη σημαδεμένος από την κουλτούρα του, αλλά έχοντας γίνει εύθραυστος αντιμέτωπος με την απεραντοσύνη. Αυτή η διερεύνηση δε θα γίνει χωρίς απώλειες.

Άνθρωπος ανασυγκροτημένος, αποσταθεροποιημένος, αποσπασμένος από τα ορόσημά του, προχωράει προς τη σωτηρία του αλλά και προς την καταστροφή του. Τα πάντα θα είναι εφεξής έτοιμα να επανεφευρεθούν. Αυτός ο ταξιδευτής δραπετεύει από τον εαυτό του, προς τη συνάντηση της άγνωστής του γης."
*από την ιστοσελίδα του καλλιτέχνη







Ευχαριστούμε θερμά την Άρτεμη για τη μετάφραση από τα γαλλικά του κειμένου της Anne Maitre.

Η συλλογή "Voyageurs" του Bruno Catalano βρίσκεται διαδικτυακά στο σύνδεσμο: www.brunocatalano.com