Αρνητές της ευρω-υποκρισίας

Τους κοιτάζουν μάλλον παραξενεμένοι, αφού δεν μπορούν να καταλάβουν τι γράφουν τα μπλουζάκια που φορούν. Αλλά οι άνθρωποι που κυκλοφορούν στο Ευρωκοινοβούλιο με το μότο «κανένας μόνος του στην κρίση» δεν είναι η πρώτη φορά που ξαφνιάζουν τους αξιωματούχους των Βρυξελλών.

Είναι οι μόνοι από τους 45 Ευρωπαίους που αρνήθηκαν να παραλάβουν το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.

Το Ευρωκοινοβούλιο τους απέκλεισε από την τελετή, αρνήθηκε να τους καλύψει τα έξοδα μετάβασης, άλλαξε την ημέρα της βράβευσης για να μην του δημιουργήσουν κι άλλα προβλήματα, αλλά ετούτοι οι παράξενοι τύποι βρήκαν τον τρόπο κι έφτασαν στις Βρυξέλλες.

Οι εθελοντές του Μητροπολιτικού Ιατρείου του Ελληνικού και ο Κώστας Πολυχρονόπουλος από τη συλλογική κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος» άνοιξαν χθες τα πανό τους μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο κι ενώπιον ξένων δημοσιογράφων για να εξηγήσουν γιατί αρνήθηκαν το βραβείο, αλλά και τι ακριβώς συμβαίνει με τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα των μνημονίων.

Δίπλα τους αλληλέγγυοι ακτιβιστές από τη Γερμανία, την Αυστρία και το Βέλγιο, αλλά και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, που κάλυψαν από κοινού τα έξοδα και οργάνωσαν τη συνέντευξη Τύπου.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 για να επιβραβεύει δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που «έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή της αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών».

Είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που κάποιοι το αρνούνται, αλλά ίσως είναι και η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βραβεύουν εκείνους που φροντίζουν τα θύματα των πολιτικών τους. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο και οι Ελληνες νικητές αρνήθηκαν τη βράβευσή τους.

«Θα ήταν μέγιστη υποκρισία» λέει ο Κώστας Πολυχρονόπουλος. «6,3 εκατομμύρια του πληθυσμού ζουν στο όριο της φτώχειας. Ποιος μου δίνει το βραβείο; Αυτοί που το έκαναν αυτό; Αν δεν σβήσουμε τη φωτιά θα πάει και στη διπλανή χώρα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξανασκεφτούν τι κάνουν. Μου αρέσει η Ευρώπη του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της αγάπης, του σεβασμού, όχι η Ευρώπη που δεν σέβεται τη διαφορετικότητα, όχι η Ευρώπη του κανιβαλισμού».
Το μήνυμα

«Η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι άθλια λόγω της λιτότητας. Καταλαβαίνουμε γιατί δεν πήρατε το βραβείο κι έχουμε καθήκον να μεταφέρουμε το μήνυμά σας» τόνισε η συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς.

«Παλεύουμε οι Ελληνες να μην είμαστε μόνοι - είμαστε το χειρότερο πειραματόζωο της Ευρώπης» είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Αυτό που συμβαίνει είναι εναντίον όλης της Ευρώπης θα διαλύσει και τις κοινωνίες της και την ίδια». «Η λιτότητα και η ανταγωνιστικότητα σκοτώνει τους ανθρώπους χωρίς βόμβες» υπογράμμισε η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

«Το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτές τις πολιτικές» τόνισε ο Γιώργος Βήχας.

«Το ΜΚΙΕ είχε δώσει στοιχεία, αλλά απογοητευτήκαμε από το πόρισμα που έβγαλε για την Ελλάδα, δεν ήταν σκληρό. Αρνηθήκαμε το βραβείο για να αφυπνίσουμε το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό που ζούμε στην Ελλάδα έρχεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι για να το ανατρέψουμε».
Πηγή:www.efsyn.gr