Σάββατο 28/2 - πορεία προς το κέντρο κράτησης του Ελληνικού

Για τη Φυλακή που υπάρχει στη γειτονιά μας
Στο Ελληνικό, κοντά στις εγκαταστάσεις του παλιού ανατολικού αερολιμένα, βρίσκεται ένα από τα πολλά κέντρα «φιλοξενίας» μεταναστών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Tα κέντρα αυτά είναι στην πραγματικότητα φυλακές, όπου οι μετανάστες στοιβάζονται και αναγκάζονται να επιβιώνουν με περιορισμένη ή και καθόλου ιατρική φροντίδα, δίχως στοιχειώδη υγιεινή, με ελάχιστο ή και καθόλου προαυλισμό και χωρίς επικοινωνία με τους δικούς τους.

Η ύπαρξη του κέντρου κράτησης στην γειτονία μας δεν είναι γνωστή στους περισσότερους κατοίκους. Ελάχιστοι μαθαίνουν γι αυτό, μόνο όταν κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια ακραία περιστατικά όπως αυτό του 2011, που έφυγε από τη ζωή ο άτυχος κρατούμενος Μπάμπερ Χαν. Ο μετανάστης αυτός εγκαταλείφθηκε άρρωστος και δεν διακομίστηκε σε νοσοκομείο έως ότου κατέληξε. Στη συνέχεια 8 συγκρατούμενοι του, που εξεγέρθηκαν για τον άδικο θάνατό του οδηγηθήκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου με βαριές κατηγορίες! Σήμερα κρατούνται εκεί γύρω στις 80 γυναίκες όλων των ηλικιών, συχνά μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους, ανάμεσα τους πολλές με προβλήματα υγείας.

Ευρωπαϊκή και Ελληνική μεταναστευτική πολιτική
Η Ευρώπη τσακίζει κυριολεκτικά ολόκληρες χώρες, είτε λεηλατώντας τις οικονομικά, είτε με την συμμετοχή της σε πολέμους συμφερόντων του κεφαλαίου. Αφού λοιπόν αναγκάζει τους κάτοικους των χωρών αυτών να ξεριζωθούν, μετατρέπεται η ίδια σε ένα τεράστιο φρούριο για να “προστατευθεί ” από τα θύματα που εκείνη δημιουργεί!

Την μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθεί και η Ελλάδα με την ίδια βαρβαρότητα. Με την διαφορά όμως, πως η Ελλάδα χρησιμοποιείται επίσης σαν νεκρή ζώνη ανάμεσα στην Ευρώπη και Ασία/Αφρική, εγκλωβίζοντας όλους τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη(συνθήκες Δουβλίνου).

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της λιτότητας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της λιτότητας

Οι αναφορές μας συστηματικά τα τελευταία 3 χρόνια αναδείκνυαν τις συνέπειες των απάνθρωπων πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονταν στον πληθυσμό, όπως τις διαπιστώναμε καθημερινά με τους ασθενείς μας, τόσο στο τομέα της υγείας αλλά και σε τομείς όπως της διατροφής, της θέρμανσης, της ηλεκτροδότησης ή της ύδρευσης.

Ειδικά στο τομέα της υγείας που υπηρετούμε ως κοινωνικό ιατρείο, έχουμε παλέψει πολύ σκληρά, όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο για να επιλύσουμε προβλήματα υγείας ασθενών αλλά και για να αναδείξουμε τις ελλείψεις στην αντιμετώπισή τους από την επίσημη πολιτεία. Τεράστιο ήταν το σοκ -από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ιατρείου- όταν οι παιδίατροι εξέταζαν βρέφη εμφανώς υποσιτισμένα, κάποια από τα οποία υπολείπονταν ακόμα και κατά ¼ του συνολικού τους βάρους. Βλέπαμε δηλαδή στην χώρα μας, μια Ευρωπαϊκή χώρα του 2012 (τότε), παιδιά που θύμιζαν απάνθρωπες συνθήκες ζωής σε πληθυσμούς της Αφρικής. Υποχρεωθήκαμε επομένως να παράσχουμε, εκτός από πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους ασθενείς μας, και παιδικές τροφές και πάνες για τα βρέφη που παρακολουθούνταν στο ιατρείο. Το 2013 ο αριθμός αυτός ξεπερνούσε τα 300 βρέφη/παιδιά.

Δυστυχώς είναι σχεδόν άγνωστο το μέγεθος της σκληρότητας με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι ανασφάλιστοι ασθενείς από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας. Ποιος από εμάς μπορούν να ξεχάσουν τις δύο ανασφάλιστες γυναίκες που μόλις είχαν γεννήσει και τα δημόσια μαιευτήρια δεν τους έδιναν τα παιδιά τους ώστε να αναγκαστούν να πληρώσουν (άρθρο του BBC http://www.bbc.com/news/magazine-18073793 ) ή τον ασθενή μας που στην κυριολεξία τον πέταξαν εκτός χειρουργείου στον Ευαγγελισμό τον Μάιο του ’14, τους 200 ανασφάλιστους καρκινοπαθείς που βοηθάμε, κάποιοι από τους οποίους έχουν όγκους που μόνο στην βιβλιογραφία έχουν ξανά δει οι γιατροί μας, γιατί είχαν μείνει χωρίς θεραπεία μέχρι και 5 μήνες, επειδή ήταν ανασφάλιστοι, ή τον ασθενή μας που πέθανε τον Δεκέμβριο του ’13 παρότι είχαμε ενημερώσει το τότε Υπουργείο Υγείας για την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του και άλλα αναρίθμητα περιστατικά ασθενών μας. Μια από τις καλύτερες καταγραφές της κατάστασης έχει γίνει σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ του BBC, το καλοκαίρι του ’13, που μπορείτε να το δείτε εδώ https://www.youtube.com/watch?v=-rkKhwg0EPM

15ο Ανταλλακτικό Παζάρι Βιβλίου


Η τελευταία Παρασκευή του μήνα πλησιάζει.. Οι προετοιμασίες για το Ανταλλακτικό Παζάρι Βιβλίου της Τράπεζας Χρόνου Αγ. Δημητρίου - Αλίμου ξεκινούν... Θα είμαστε την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα στην είσοδο του Δημαρχείου Αγ. Δημητρίου με μυθιστορήματα, παραμύθια, ιστορικά & επιστημονικά βιβλία για να ανταλλάξουμε γνώσεις & εμπειρίες! Υπενθυμίζουμε ότι, παράλληλα με τις ανταλλαγές, δεχόμαστε και προσφορές βιβλίων. Ραντεβού σε μια βδομάδα. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!


"Ευημερία χωρίς ανάπτυξη: προτάσεις για έναν άλλο κόσμο από κοινού": 20 - 22/2 στο Πολυτεχνείο

Στόχος του φόρουμ- πολιτικού εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού και περιεκτικού πλαισίου, συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων προτάσεων για τη δημιουργία μιας άλλης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας, εδώ και τώρα.

Θα επιδιώξουμε να συνθέσουμε την κινηματική και ερευνητική εμπειρία των τελευταίων ετών μέσα από τη διαμόρφωση προτάσεων για ένα εναλλακτικό μοντέλο κοινωνικής, παραγωγικής και πολιτικής ανασυγκρότησης και οργάνωσης, για ένα άλλο τρόπο ζωής, απαγκιστρωμένο από το δόγμα της αέναης οικονομικής ανάπτυξης και του καταναλωτισμού, από το κλασσικό μοντέλο δηλαδή του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού όπως το γνωρίζουμε.

Το κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό σύστημα επιβάλει την λογική ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέρα από το υπάρχον μοντέλο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, των ελεύθερων αγορών, της λιτότητας και της χρηματο-τραπεζικής ηγεμονίας, που έχει καταστρέψει το περιβάλλον και τις κοινωνίες.

Το φαντασιακό της αέναης οικονομικής ανάπτυξης (μεγέθυνσης) και του καταναλωτισμού έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα, κοινωνική αδικία, καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, αυταρχική διακυβέρνηση, και φυσικά καταλήστευση και εξάντληση των φυσικών πόρων. Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή στην οποία η ανάπτυξη, είτε μέσω της λιτότητας είτε μέσω της ζήτησης, δεν είναι ούτε εφικτή ούτε βιώσιμη.

Κι όμως υπάρχει εναλλακτική και ολοκληρωμένη πρόταση για την ανασύνταξη της κοινωνίας, πέρα από τα πολιτικά κόμματα και το διεφθαρμένο κύκλωμα οικονομικών, δικαστικών και πολιτειακών παραγόντων, ΜΜΕ και σωμάτων ασφαλείας. Πέρα από τη σύγκρουση και τη διαμαρτυρία, πέρα από τη βία ή την παθητικότητα.

"Η Αλληλεγγύη Κρατάει τη Ζωή στο Κομπάνι": Συνέντευξη Τύπου

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες από το Κομπάνι την οποία διοργανώνουν ο ρ/σ «Στο Κόκκινο», η «Αλληλεγγύη για Όλους», το ΚΕΘΕΑ, το Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων-Φαρμακείων Αλληλεγγύης Αττικής και η ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή δήμων, φορέων και ραδιοφωνικών σταθμών όλης της χώρας, ο πολύχρωμος γαλαξίας της Ελλάδας της κρίσης ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμά μας.


Μέσα σε δύο μόλις μήνες, από τις αρχές Νοεμβρίου του 2014, ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Άνθρωποι από 27 πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κόρινθος, Ηράκλειο, Λάρισα, Τρίκαλα, Πρέβεζα, Χίος, Σαλαμίνα, Κατερίνη, Αργος, Κομοτηνή, Βόλος, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Ναύπακτος, Σύρος, Πύργος, Άρτα, Ξάνθη, Βέροια, Αλεξάνδρεια, Νάουσα, Καστοριά) ευαισθητοποιήθηκαν μπροστά στο δράμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στο έλεος του χειμώνα στην περιοχή του Σουρούτς, συγκεντρώνοντας, σε 90 και πλέον σημεία συλλογής, τρόφιμα, φάρμακα και είδη προσωπικής υγιεινής, λέγοντας «ναι» στην άμεση έκκληση των γειτόνων μας για βοήθεια. Η συγκέντρωση των απαραίτητων ειδών ολοκληρώθηκε στις 31Ιανουαρίου 2015, ενώ η συμμετοχή μέσω του τραπεζικού λογαριασμού συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν στο αποκριάτικο πάρτυ της ΠΡΑΞΗΣ

Την Κυριακή 15/2 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του δικτύου μια αποκριάτικη γιορτούλα για τους μικρούς φίλους της "Πράξης". Το απόγευμα περιείχε χειροτεχνίες-ζωγραφική, μουσική και χορό ακόμη και face painting! Αυτό που είχε περισσότερο απ' όλα όμως η γιορτή μας, ήταν χαμόγελα και χαρούμενα πρόσωπα! Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν, χόρεψαν και γέλασαν. 

Πολύ σημαντική για εμάς ήταν η παρουσία στη γιορτή μερικών από των Σύρους πρόσφυγες (παιδάκια και μητέρες) που στεγάζονται στην αυτοδιαχειριζόμενη καφετέρια του πάρκου Ασυρμάτου. Για τους ανθρώπους αυτούς η δυνατότητα να ξεφύγουν λίγο από το χώρο στον οποίο βρίσκονται μήνες τώρα, να αλλάξουν παραστάσεις και να ψυχαγωγηθούν είναι ζωτικής σημασίας. Ως δίκτυο αλληλεγγύης προσπαθούμε να συμβάλλουμε, με τους τρόπους που μπορούμε, στη στήριξη τούτων των ανθρώπων, που τόσο έχουν αδικηθεί και ταλαιπωρηθεί.

Η αποκριάτικη εκδήλωση ήταν μία ...πολυπολιτισμική εμπειρία, κατά την οποία μικροί και μεγάλοι έβγαλαν στην επιφάνεια την αποκριάτικη και αλληλέγγυα διάθεσή τους! 

Ευχαριστούμε όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και μας γέμισαν δύναμη να συνεχίσουμε το αλληλέγγυο έργο μας. 

Καλή αντάμωση στα επόμενα!

Εξέγερση για την αυτοκτονία μετανάστη στην Αμυγδαλέζα και κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας


Συγκέντρωση - Διαμαρτυρία έξω από την Αμυγδαλέζα: Σάββατο 14 Φλεβάρη στις 10 π.μ.


Αλληλεγγύη στην εξέγερση στην Αμυγδαλέζα μετά την αυτοκτονία του Ναντίμ Μοχάμεντ.

Κλείστε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης - κολαστήρια!


ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ

Πηγή και ενημέρωση για τις εξελίξεις καθώς συμβαίνουν: www.antiracismfascism.org

Αποκριάτικο απόγευμα για παιδιά στην ΠΡΑΞΗ


Κυριακή 15/2 στις 5 μ.μ.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου «Πράξη» προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους σε ένα απόγευμα μασκαρέματος, χειροτεχνιών, χορού και διασκέδασης!! Στο χώρο του δικτύου, Θουκυδίδου 75 στον Άγιο Δημήτριο, από τις 5 μ.μ. και μετά θα υποδεχτούμε τους φίλους μας με καρναβαλική διάθεση, εκπλήξεις και πολύ κέφι!

Νίκη της Εργαζομένης Τεχνικού στην Migato

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266.


Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΤΗ MIGATO ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Την Τετάρτη 11/02, η εργοδοσία της MIGATO, υπό την πίεση του συλλογικού αγώνα που έδωσε η εργαζόμενη τεχνικός μέσω του Σωματείου και από το κίνημα αλληλεγγύης των τελευταίων εβδομάδων, αποδέχτηκε τα αιτήματα της. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι συλλογικοί αγώνες, η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι ο μόνος δρόμος για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.

Η συνάδελφος είχε απολυθεί από την εταιρία αμέσως μόλις ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της, ενώ εργαζόταν υπό το άθλιο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών. Η εργοδοσία παρέμενε αδιάλλακτη παρά τις συνεχείς και επίμονες κινητοποιήσεις του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και δεκάδων σωματείων, συνελεύσεων και εργατικών λεσχών που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα για δικαίωση της εργαζόμενης.

Μετά και από την ανακοίνωση παρέμβασης στα καταστήματα της MIGATO με τη στήριξη και την οργάνωση συλλογικοτήτων σε όλη την Ελλάδα, οι υπεύθυνοι της εταιρίας αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τα αιτήματα της εργαζόμενης, να αναγνωρίσουν την εξαρτημένη σχέση εργασίας και να καταβάλλουν ως αποζημείωση όλους τους μισθούς υπερημερίας για το διάστημα προστασίας λόγω εγκυμοσύνης και λοχείας (18 μήνες).

Τσικνοπέμπτη στην Ηχώ του Κόσμου


Ακολουθώντας το μήνυμα που έστειλε ο νέος υπουργός οικονομικών για το λιτό βίο, 
σας καλούμε 
την Πέμπτη 12/2 & ώρα 20:30 μέχρι όσο τραβήξει, σε μία συλλογική κουζίνα που όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε!

Λιτά λοιπόν, αλλά με νόστιμους μεζέδες,καλή μουσική,χορό & ποτό ελάτε να διασκεδάσουμε και να τσικνίσουμε παρέα! 


Η πολιτιστική εταιρεία Ηχώ του Κόσμου & οι εκδόσεις Εύμαρος. 

Σεφέρη 7, Δάφνη
(έναντι σινεμά Νανά)



Επιστολή διαμαρτυρίας των Σύρων προσφύγων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Εμείς, οι Σύροι πρόσφυγες που βρισκόμαστε πλέον στην Ελλάδα, αναγκαστήκαμε να χάσουμε κι έπειτα να εγκαταλείψουμε έναν σπουδαίο πολιτισμό, αδελφικά διακείμενο με τον Ελληνικό. Ζητάμε τώρα από τον δικό σας πολιτισμό να μας περιβάλλει με διαδικασίες ανθρώπινες, ικανές να διευκολύνουν τη ζωή μας αυτήν την περίοδο της ζωής μας μέχρι να καταφέρουμε να επιστρέψουμε στην χώρα μας. Είμαστε πρόσφυγες πολέμου. Εγκαταλείψαμε την πατρίδα διασχίζοντας θάλασσες, λιμάνια και δάση, άντρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, τραυματίες και μη για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, το οποίο δεν έχει τελειώσει ακόμα, δυστυχώς διαπιστώσαμε και θέλουμε να καταγγείλουμε τα εξής:

• Από τη στιγμή που φτάσαμε στην Ελλάδα σοκαριστήκαμε βλέποντας τον εαυτό μας ως, πραγματικά, μία μπουκιά στα στόματα όλων όσων φτιάχνουν πλαστά χαρτιά και μας τα πουλάνε για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε. Καταγγέλλουμε τα παραπάνω και ζητάμε από το Ελληνικό κράτος να σκύψει το ίδιο με ευαισθησία στο ζήτημα: το γεγονός ότι δίνεται στους Σύρους μόνο ένα χαρτί διάρκειας έξι μηνών για να εγκαταλείψουν την χώρα, διάστημα μέσα στο οποίο ξοδεύουν τελικώς όσα λεφτά τους έχουν απομείνει τροφοδοτώντας παράνομα συστήματα που εκδίδουν άδειες παραμονής και διαβατήρια έτσι ώστε να καταφέρουν να φύγουν νωρίτερα, είναι γεγονός που μας έχει εξοργίσει. Ζητάμε από το Ελληνικό κράτος να μεριμνήσει το ίδιο για τα έγγραφα μας σταματώντας έτσι να τροφοδοτεί, ενδεχομένως άθελά του, τα παράνομα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες.

Η σχεδία και η Τέχνη της Αλληλεγγύης

Γνωστοί, καταξιωμένοι και πολύ αγαπημένοι άνθρωποι από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών προβάρουν τα γιλέκα των πωλητών της «σχεδίας» και ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους για την πρώτη τους πώληση (ή και τη δεύτερη!).


Οι συγγραφείς Βασίλης Αλεξάκης και Αύγουστος Κορτώ, οι ηθοποιοί Μανώλης Μαυροματάκης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Γιούλικα Σκαφιδά, Φώτης Σπύρος και από το χώρο της μουσικής, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Μάρκος Κούμαρης, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Πάνος Μουζουράκης και η Μαριέττα Φαφούτη, με το περιοδικό δρόμου «σχεδία» ανά χείρας θα είναι αυτό το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου (12:00-13:00) σε κεντρικά «πόστα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Όλα αυτά στο πλαίσιο των δράσεων της Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου (International Vendor Week), στις οποίες, βεβαίως, συμμετέχει και το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου.

Η «Διεθνής Εβδομάδα Πωλητών» (International Vendor Week) έχει θεσμοθετηθεί από το Διεθνές Δίκτυο Περιοδικών Δρόμου (International Street Paper Network, www.street-papers.org) με σκοπό να αναδείξει τον αγώνα χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που διανέμουν τα περιοδικά και, μέσα από αυτή τη διαδικασία, εξασφαλίζουν με αξιοπρέπεια ένα μικρό έστω εισόδημα, κάνοντας αργά και σταθερά βήματα προς μια καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Δικτύου, αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των πωλητών περιοδικών δρόμου υπολογίζεται γύρω στις 14.000, ενώ μέσα στο χρόνο και από το 1989, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο περιοδικό δρόμου στον κόσμο (το «Street News» στη Νέα Υόρκη), πάνω από 250.000 άνθρωποι έχουν φορέσει το χαρακτηριστικό γιλέκο των πωλητών περιοδικών δρόμου.

Στο πλαίσιο της «Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών» (από τη 2 ώς τις 8 Φεβρουρίου, φέτος), τα περιοδικά δρόμου σε ολόκληρο τον πλανήτη διοργανώνουν μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων. Στοπ πλαίσιο μίας εκ των πιο δημοφιλών δράσεων, προσκαλούνται γνωστές προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών να φορέσουν το γιλέκο και να πουλήσουν οι ίδιοι το περιοδικό έστω και για μία ώρα. Σε κάποιες χώρες, οι προσκλήσεις αυτές απευθύνονται και σε πολιτικούς, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου κ.λπ.

Διάθεση προϊόντων "Χωρίς Μεσάζοντες" την Κυριακή στον Ασύρματο


Διάθεση προϊόντων "Χωρίς μεσάζοντες" από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραγωγών, την Κυριακή 8-2-2015, από τις 8:00 μέχρι τις 15:00, στον Ασύρματο.






Η Επιτροπή Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας

"Το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισε ο τόπος μας από τον αγώνα μας είναι η νοοτροπία που απέκτησαν οι κάτοικοι των χωριών μας. Η κοινωνία μας έμαθε αυτά τα οχτώ χρόνια που αγωνίζεται να λειτουργεί μ’ έναν άλλο τρόπο. Έμαθε να κουβεντιάζει, γνώρισε την αλληλεγγύη, σηκώθηκε από τον καναπέ της και διεκδίκησε την ίδια της τη ζωή, θύμωσε με την άγρια καταστολή."

Αυτό ήταν το απαύγασμα της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Επιτροπή αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας των κατοίκων της περιοχής της ανατολικής Χαλκιδικής ενάντια στην κατασκευή δύο φραγμάτων για τη συλλογή των αποβλήτων που ετοιμάζεται να κατασκευάσει η Eldorado Gold.

Την Επιτροπή αγώνα εκπροσώπησαν οι κ.κ. Γιώργος Ζουμπάς, Χρήστος Αδαμίδης, Λάζαρος Τόσκας και Χρήστος Ευθυμίου, ενώ ήταν παρών και ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής κ. Γιώργος Μπάλιας. Στη Συνέντευξη παρούσα ήταν και η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Κατερίνα Ιγγλέζη, γνωστή για τη στήριξη που έδωσε στο κίνημα όλον αυτόν τον καιρό.


Δύο οι λόγοι της προσφυγής των κατοίκων 

Το σταμάτημα της κατασκευής των δύο φραγμάτων για τη συλλογή των τοξικών αποβλήτων της εξόρυξης και της επεξεργασίας των υλικών που σχεδιάζει η Eldorado Gold αλλά η γνωστοποίηση των θέσεων της Επιτροπής στη νέα κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν ο λόγος που παραχώρησαν τη Συνέντευξη Τύπου οι κάτοικοι της περιοχής.

Ανοιχτό κάλεσμα ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία ενάντια στα κέντρα κράτησης καλεί σε κοινή δράση πρωτοβουλίες, κοινωνικούς χώρους, στέκια, συλλογικότητες, οργανώσεις στις 7 ή 8 Φεβρουαρίου. (η επιλογή της μέρας θα εξαρτηθεί απο τις διαθεσιμότητες όσων συμμετέχουν)

Η δράση δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς, το κάλεσμα αφορά όλη την Ελλάδα. Σκοπός της δράσης είναι η προπαγάνδιση προς την κοινωνία της ανάγκης να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης άμεσα. Κοινό σημείο και συνδετικός κρίκος της δράσης τη συγκεκριμένη ημέρα θα είναι το κεντρικό σύνθημα «ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ» που θα αναγράφεται στο εκάστοτε πανό και θα είναι υπογεγραμμένο από την εκάστοτε ομάδα που θα συμμετέχει. Στόχος είναι να αναρτηθούν τα πανό σε κεντρικά σημεία των περιοχών μας την ίδια μέρα και να γίνουν πολλές και διαφορετικές δράσεις (μοίρασμα κειμένων, μικροφωνική κλπ κλπ) ανάλογα με τη δυνατότητα και τη διάθεση της εκάστοτε ομάδας.

Στο τέλος της κοινής μας δράσης, θα αποσταλεί φωτογραφικό υλικό στην Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης ώστε να προκύψει μία δημοσίευση εν είδει ανακοίνωσης με αναφορά στις ομάδες που συμμετείχαν και παράθεση του φωτογραφικού ή/και οπτικοακουστικού υλικού, ώστε να απλωθεί το μήνυμα και στην υπόλοιπη κοινωνία.

Τέλος, μετά τη δράση προτείνεται να διοργανωθεί από κοινού μία συνέλευση ώστε να συζητηθεί και εν τέλει να συνδιαμορφωθεί μία κοινή μεγαλύτερου βεληνεκούς δράση.

Όποιος δεν μας ξέρει αλλά θέλει να συμμετέχει μπορεί να έρθει να μας γνωρίσει την επόμενη Τρίτη στις 9 στο χώρο του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «ΕΜΠΡΟΣ» ή στις 3 Φλεβάρη στη συνέλευση που θα κάνουμε για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τα πανό.

Ανοιχτή Πρωτοβουλία ενάντια στα Κέντρα Κράτησης


Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: Να ανακληθεί η παράνομη και καταχρηστική απόλυση εγκύου συναδέλφου από τη MIGATO AE

Παράσταση διαμαρτυρίας, Τρίτη 3 Φλεβάρη στις 6 μμ, Κατάστημα Migato Ερμού 34 & Φωκίωνος 8

Τετάρτη 4 Φλεβάρη στις 11 πμ, παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας Ηλιούπολης (Πλατεία Φλέμινγκ 2)


Το ακραίο περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας της εταιρίας MIGATO A.E., με την απόλυση συναδέλφου τεχνικού αμέσως μόλις ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η εργοδοσία επιστρατεύει κάθε μέσο με στόχο να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει τους εργαζόμενους.

Η συνάδελφος τεχνικός εργαζόταν στην εταιρία, υπό το άθλιο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών, μεθόδευση την οποία χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά οι εργοδότες με σκοπό να θέτουν υπό αμφισβήτηση τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων. Η συνάδελφος εξαναγκάστηκε να υπογράψει λύση της σύμβασης της, καθώς η εταιρία επικαλέστηκε υπογραφή νέας που θα όριζε αλλαγή των όρων εργασίας. Η νέα σύμβαση δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στην εργαζόμενη, ενώ οι υπεύθυνοι της εταιρίας στις συνεχείς ερωτήσεις της συναδέλφου, απάντησαν ότι θεωρούν πως πρόκειται για οικειοθελή αποχώρηση!