"Πιάσε το χέρι μου" - Καμπάνια αλληλεγγύης

Ξεκίνησε [την Τετάρτη 13/1/2016] η καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου», την οποία οργανώνουν η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε συνεργασία με τους Δήμους Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, την «Αλληλεγγύη για Ολους» και το δίκτυο μεταναστριών στην Ελλάδα «Μέλισσα».

Στην πρώτη δράση της καμπάνιας, που λέγεται «Στηρίζουμε το ταξίδι» και θα διαρκέσει έναν μήνα, συμμετέχουν 51 σχολεία και 7.698 μαθητές από τον Δήμο Νέας Ιωνίας και 32 σχολεία με 4.612 μαθητές από τον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.
Τα σακίδια

Στους μαθητές μοιράστηκαν σακίδια, τα οποία θα γεμίσουν με σχολικά είδη, ρούχα, παιχνίδια, είδη ατομικής υγιεινής κ.ά., με σκοπό να παραδοθούν σε συνομηλίκους τους πρόσφυγες στο δύσκολο ταξίδι τους προς τις χώρες της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης.

Επίσης, οι μαθητές θα γράψουν ευχές ώστε να δώσουν κουράγιο στους πρόσφυγες.

«Ηταν ένα συγκινητικό ξεκίνημα. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για συμμετοχή στην πρωτοβουλία ήταν σχεδόν ομόφωνη. Είμαστε προσφυγικός δήμος και γι’ αυτό το δεχτήκαμε με χαρά. Είχαμε βοηθήσει τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στο Γαλάτσι. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη δράση θα κινητοποιήσει όλη την πόλη μας», λέει στην «Εφ.Συν.» η αντιδήμαρχος παιδείας Νέας Ιωνίας, Ολγα Κατημερτζή.

Για ένα σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μας μίλησε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Βαγγέλης Κουμαριανός:

"Το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Προβληματιστήκαμε ως δήμος τι μπορούσαμε να κάνουμε και θεωρήσαμε ότι αυτή η δράση συνδυάζει την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες με την παρέμβαση στην τοπική κοινότητα με εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις. "

Η πρωτοβουλία πρέπει να επαναληφθεί και σε άλλους δήμους, τόνισε η Μυρτώ Μπολώτα από την «Αλληλεγγύη για Ολους», που μας είπε ακόμη ότι αυτή η ευρεία συνεργασία μεταξύ των διοργανωτών καθιστά το εγχείρημα πολύ σημαντικό και εξέφρασε την ελπίδα να μη μεταστραφεί το κλίμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες, κάτι που απαιτεί δράσεις σαν τη συγκεκριμένη σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.



Πηγή: www.efsyn.gr